Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Uutiskirje 3/2016

AJANKOHTAISTA

 

Muista maan ystävää jouluna

Viime hetken lahjaa etsimässä? Tänä jouluna voit antaa hyvän joulumielen itsellesi tai läheisellesi lahjoittamalla Maan ystäville valitsemasi summan työhön ympäristölle ja ihmiselle paremman tulevaisuuden puolesta.

Lahjoituksen jälkeen voit ladata kortin annettavaksi läheisellesi.

Rauhallista joulun aikaa!

Ruokakampanjan lukupiiri alkaa 10.1.

Nyt on mahdollisuus kerryttää tietoja ruuan ympäristövaikutuksista ja osallistua kiinnostaviin keskusteluihin! Maan ystävien ruokatoimintaryhmä aloittaa lukupiirin eläintuotannon ympäristövaikutuksia käsittelevästä Risto Isomäen kirjasta "Meat, Milk and Climate".

Ensimmäinen tapaaminen on 10.1.2017 klo 18-20 Maan ystävien toimistolla Pauligin huvilalla (Mechelininkatu 36 B, Helsinki). Lue ensimmäiseen tapaamiseen mennessä kirjan johdanto (6 s.). Ensimmäisessä tapaamisessa päätetään lukupiirin seuraavat tapaamiset ja niihin luettavat kirjan luvut. Isomäen kirja löytyy ilmaisena pdf-tiedostona Siemenpuu-säätiön sivuilta.

Ilmastotoiminnan kampanjapäivä 21.1.

Ensi vuosi on Hiilivapaa Suomi -kampanjalle erittäin tärkeä. Kevään kuntavaaleissa valitaan päättäjät, joiden päätökset ratkaisevat, sulkeutuvatko Suomen fossiilivoimalat ajoissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Vuoden aikana uudet valtuustot linjaavat kuntansa strategian seuraaviksi vuosiksi. Me haluamme varmistaa, että strategioissa asetetaan myös tavoitteet hiilen ja turpeen alasajolle.

Haluatko olla mukana tekemässä tavoitteesta totta? Tule mukaan Helsingissä järjestettävään kampanjapäiväämme 21.1.2017! Päivän tarkempi ohjelma julkaistaan lähempänä, mutta kannattaa laittaa jo päivä kalenteriin ja liittyä Facebook-tapahtumaan!

Päivän aikana jutellaan kampanjan tilanteesta ja toimintaympäristöstä, kuullaan kuulumisia kampanjan toimintapaikkakunnilta, kouluttaudutaan sisältö- ja kampanjointitaidoissa, valmistaudutaan yhdessä kuntavaalikevääseen ja suunnitellaan sen jälkeistä elämää.

Vesitoiminnan kickstart-päivä tammi-helmikuun vaihteessa

Vesiryhmä potkaisee käyntiin toimintansa tulevalle vuodelle tammi-helmikuun vaihteessa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin, joten kannattaa seurata ilmoituksia MY:n sähköpostilistalla ja somekanavissa. Vesiryhmän suunnitelmiin vuodelle 2017 kuuluu mm. maailman vesikriisistä ja kulutusyhteiskuntamme vesijalanjäljestä kertovan esitteen uudelleenjulkaisu. Uudet asiasta kiinnostuneet tervetuloa mukaan!

 

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

 

Väentapaaminen, ruokatoimintaa ja yhteisöenergiaa

Syksyn väentapaamisessa Porin Reposaaressa 18.-20.11. valittiin Maan ystäville hallitus vuodelle 2017 ja hyväksyttiin uusi toimintasuunnitelma. Angi Mauranen kertoo väentapaamisen jälkeisistä tunnelmista Maan ystävien blogissa.

Helsingin yliopiston Maan ystävien ja 350 Suomen järjestämässä Sipsikaljaveganismin seuraava askel -kansankeittiössä pohdittiin, millä poliittisilla ohjauskonsteilla voisi kääntää ruoantuotantoa ja kulutusta entistä ekologisempaan suuntaan.

Yhteisöenergia-tapahtumassa 26.11. tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto kertoi aurinkosähkön mahdollisuuksista kerrostaloissa ja esitteli uusimman kirjansa. Tapahtumassa suunniteltiin myös tulevan vuoden kampanjaa ihmisten ja yhteisöjen oman energiantuotannon edistämiseksi.

Jouluinen kasviskori Mäntyniemeen

Ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöt luovuttivat jo viidennen kerran jouluisen kasviskoritervehdyksen presidenttiparille Mäntyniemessä. ”Kasvisruokakori on käytännön esimerkki siitä, miten me kaikki suomalaiset voimme ateria kerrallaan sekä hillitä ilmastonmuutosta että edistää luonnon hyvinvointia. Kasvispainotteinen ruokavalio on entistä luontevampi valinta, kun uudet kasvipohjaiset tuotteet ovat jokaisen ulottuvilla. Monipuolinen kasvispainotteinen ruoka on paitsi ympäristöystävällistä myös hyväksi terveydelle”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumisia

Hiilivapaa Suomi -kampanja saavutti paljon vuonna 2016. Kampanjan myötä on mm. vakuutettu Espoon valtuuston vaatimaan Fortumilta konkreettisia toimia Suomenojan hiilivoimalan korvaamiseksi; saatu Vantaan Energialta lupaus, että hiilen ja kaasun käyttö Martinlaaksossa puolitetaan parin vuoden sisällä; osallistuttu Tampereen uuden ilmastostrategian valmisteluun, ja kannustettu käyntiin ryhmiä myös Turussa, Jyväskylässä ja uudestaan Helsingissä. Koko katsaus vuoden 2016 toimintaan löytyy kampanjan verkkosivuilta. Suuri kiitos kampanjan vapaaehtoisille ja tukijoille hienosta työstä!

 

TULE MUKAAN TOIMINTAAN

 

Hae mukaan Maan ystävien jaostoihin 29.1.2017 mennessä!

Maan ystävien jaostot järjestäytyvät uudelleen taas helmikuussa. Jaostot huolehtivat monista Maan ystävien toimintaa ylläpitävistä tehtävistä, kuten viestinnästä, varainhankinnasta, taloudenseurannasta, jäsenhankinnasta, ja järjestön sisäisestä yhteydenpidosta. Jaostoissa pääsee tekemään ja oppimaan monia järjestön hallintoon, sisäiseen kehittämiseen ja oppimiseen liittyviä tehtäviä. Jaostoihin voi hakea kuka tahansa asuinpaikasta riippumatta. Aiempaa järjestökokemusta ei vaadita – kiinnostus jaostojen tehtäviä kohtaan ja halu kehittää järjestön toimintatapoja riittää. Jaostot mahdollistavat Maan ystävien vaikuttavamman toiminnan ekologisemman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Laita viestiä 29.1.2017 mennessä osoitteeseen toimisto@maanystavat.fi. Kerro viestissä, minkä teema-alueen parissa olisit kiinnostunut toimimaan. Voit myös kuvailla hieman, minkälaista kokemusta aiheesta tai ylipäätään järjestötoiminnasta sinulla on. Kerro samalla, oletko ollut aiemmin mukana Maan ystävien toiminnassa. (Huom! Toimisto lomailee 9.1. saakka. Joulun ja vuodenvaihteen aikaan kysymyksiin vastaa Tuuli Mäkinen, tuuli.makinen@maanystavat.fi)