Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Kampanjat

Ilmastokampanja kokoaa alleen Maan ystävien ilmasto-, energia- ja liikennepolitiikkaan liittyvän toiminnan. Amazon -kampanja on osa maaoikeus ja metsäryhmän toimintaa. Kampanjat toimivat pääosin vapaaehtoisvoimin – tervetuloa mukaan!

Hiilivapaa Suomi

Suomalaisten yritysten täytyy kantaa vastuunsa ilmastosta niin meillä kuin maailmalla! Hiilivapaa Suomi -kampanjan tavoitteena on saada suuripäästöisimmät suomalaisyritykset Pariisin ilmastosopimuksen mukaiselle 1,5 asteen polulle. Tällä hetkellä kohteemme on valtionyhtiö Fortum, joka on saksalaisen Uniper-yhtiön suurin yksittäinen omistaja. Fortumilla ja Suomen valtiolla on siten välillisesti vastuullaan valtavat määrät päästöjä kivihiili- ja kaasulaitoksista ympäri Eurooppaa: yksin Uniperin hiilivoimaloiden päästöt vastaavat noin puolta Suomen vuosipäästöistä.

Haluatko, että Fortumin ja Uniperin hiilivoimalat ajetaan alas? Tule mukaan toimintaan!

Ota yhteyttä:
Ansku Holstila, kampanjakoordinaattori, ansku.holstila@hiilivapaasuomi.fi
Vera Kauppinen, kampanja-asiantuntija, vera.kauppinen@hiilivapaasuomi.fi, 044-5769999

 

Auta pelastamaan Amazonin sademetsä

Amazonin sademetsä on maailman tärkeimpiä hiilinieluja sekä erittäin monimuotoisen eliölajiston ja alkuperäiskansojen koti. Amazonin sademetsää tuhotaan ennennäkemätöntä tahtia Brasilian presidentin Jair Bolsonaron ja maassa toimivien yritysten ahneuden ja piittaamattomuuden takia.

Ilmaston ja ympäristön ohella myös ihmisoikeudet ovat tällä hetkellä vakavasti uhattuna Brasiliassa Bolsonaron politiikan takia.

Pienistä puroista kasvaa suuri virta, niin myös maailman suurin joki Amazon!

Löydä oma tapasi auttaa, allekirjoita vetoomus päättäjille, lahjoita sademetsän suojelutuötä tekeville tahoille tai levitä sanaa kampanjasta:

Tule mukaan toimintaan! Come and join in the action!

www.pelastetaansademetsat.org

www.savetherainforests.eu

yhteyshenkilö: Mikko Paltamaa, mikko.paltamaa@gmail.com

Yhteisöenergia

Suomi on kauan nojannut energiantuotannossa isoihin yksiköihin ja kestämättömiin ratkaisuihin. Nyt on aika siirtyä kohti uusiutuvaa, hajautettua tuotantoa, jossa kansalaiset ja yhteisöt ottavat energiantuotannon omiin käsiinsä ja parantavat samalla yhteisönsä elämänlaatua.
Yhteisöenergia-kampanjan tarkoituksena on edistää hajautetun uusiutuvan energian käyttöönottoa Suomessa. Kampanja on tällä hetkellä tauolla.

Kiinnostaako käynnistää uudelleen Yhteisöenergia-kampanjan toiminta? Ota yhteyttä:  Vera Kauppinen, vera.kauppinen@hiilivapaasuomi.fi

Lentoverokampanja

Lentäminen voimistaa ilmastonmuutosta ja lentoliikenne on kovassa kasvussa. Lentäminen on
Suomessa lähes verovapaata ja hinnaltaan houkuttelevaa, vaikka ympäristölle hyvin vahingollista.
Ilmastosyistä Suomessakin tarvitaan talousohjausta lentämisen ja sen päästöjen vähentämiseksi.


Olemme käynnistäneet Maan ystävien ja muiden aktiivien tuella lentoveron
kansalaisaloitekampanjan. Kansalaisaloite ja kampanjan nettisivut on tarkoitus julkaista toukokuun
2019 alussa, ja nimiä aloitteeseen kerätään marraskuuhun 2019 saakka. Tarvitsemme paljon uusia
vapaaehtoisia mukaan kampanjaan. Tarjolla on erilaisia mielekkäitä tehtäviä, kuten aloitteen
nettisivujen päivittämistä, lentoliikennealan kehityksen ja veroaloitteen etenemisen seuraamista ja
siitä viestimistä, tapahtumien ja tempausten järjestämistä sekä nimien keräämistä
kansalaisaloitteeseen. Tule mukaan tukemaan kansalaisaloitteen etenemistä eduskuntaan,
muutetaan yhdessä ilmastolle haitallista matkailujärjestelmää ilmastoystävällisemmäksi!
Toimimalla mukana tuet itse konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen ja Suomen ilmastopäästöjen
hillitsemiseksi!


Lisätietoja kampanjasta: Maan ystävien hallituksen jäsen Tove Selin, tove.selin@maanystavat.fi,
puh. 050 5344116

Jos olet kiinnostunut näihin kampanjoihin osallistumisesta, ota rohkeasti yhteyttä yllä mainittuihin yhteyshenkilöihin! Jos haluat sähköpostilistalle, jossa tiedotetaan yleisesti Maan ystävien ilmastotoiminnasta, lähetä postia osoitteeseen ilmasto@maanystavat.fi. 

 

 

Menestyvää kampanjointia: Polttava Kysymys sai aikaan ilmastolain ja Hanasaaren kivihiilivoimala suljetaan

Maan ystävien koordinoima Polttava Kysymys -kampanja käynnistettiin Suomessa helmikuussa 2008. Kampanjan tavoitteena oli vuosittaisiin päästövähennyksiin ohjaava ilmastolaki. Kampanja saavutti tavoitteensa keväällä 2015, kun eduskunta äänesti ilmastolain hyväksymisestä. Tutustu kampanjaan ja sen saavutuksiin osoitteessa www.PolttavaKysymys.fi

Maan ystävien ja Greenpeacen yhteinen Hiilivapaa Helsinki -kampanja saavutti tavoitteensa joulukuussa 2015, jolloin kaupunginvaltuusto teki päätöksen Hanasaaren hiilivoimalaitoksen sulkemisesta vuoden 2024 loppuun mennessä. Helsingin päätös osoittaa, että määrätietoisella kansalaisvaikuttamisella fossiilivoimaloiden sulkemista todella voidaan vauhdittaa! Hiilivapaa Suomi -kampanja jatkaa Hiilivapaan Helsingin työtä.

Ilmastokampanjan päätöksentekorakenne
 

Päätökset ilmastokampanjan isoista linjoista ja budjetista sekä ohjausryhmän kokoonpanosta ja ilmastokampanjavastaavasta/-ista tehdään vuosittain ilmastokampanjatapaamisessa. Ilmastokampanjatapaamisten välissä ilmastokampanjan hallintoa hoitaa ilmastokampanjan ohjausryhmä. Ohjausryhmän tehtäviin kuuluu: toiminnan suunnittelu ja raportointi, toiminnasta viestiminen, talouden seuranta ja suunnittelu, varainhankinta, työntekijän ohjaus, yhteydenpito Maan ystävien hallitukseen, yhteydenpito muihin ympäristöjärjestöihin sekä kansainvälisten suhteiden ylläpito.
 

Ilmastokampanjan ohjausryhmä ja ilmastokampanjavastaava 2020-2021


Vuonna 2020 ilmastokampanjatapaaminen järjestettiin sunnuntaina 4.10. Kauden 2020-2021 ohjausryhmään valittiin uusina Anni Piiroinen, Annukka Tähtinen, Anna-Kaisa Koski ja Paavo Ihalainen. Edelliseltä kaudelta jatkavat Viivi Kaasonen, Maria Tiusanen ja Tove Selin. Myös kampanjakoordinaattori Ansku Holstila ja kampanja-asiantuntija Vera Kauppinen osallistuvat ohjausryhmän toimintaan. Ohjausryhmän tavoittaa osoitteesta: ilmasto-ohjaus@maanystavat.fi