Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Uutiskirje

Uutiskirjeeseen kokoamme kuulumisia menneistä, ilmoittelemme tulevista, sekä välitämme tietoa siitä, mitä Maan ystävissä tapahtuu niin paikallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Uutiskirje ilmestyy kaksi kertaa vuodessa: kerran keväällä ja kerran syksyllä. Palautteen uutiskirjeestä voit laittaa osoitteeseen: toimisto(at)maanystavat.fi.

 

1. Uusien ilta 4.10. etäyhteydellä ja Helsingissä

2. Syysväentapaaminen Helsingissä 5.-7.11.2021

3. Hae mukaan Maan ystävien vuoden 2022 hallitukseen!

4. Väkivaltaa ja seksuaalista häirintää koskeva toimintasuunnitelma

5. Suomanifestin mielenosoitus Pirkanmaalla 23.10.2021

6. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset

7. Save bees and farmers -EU-kansalaisaloite

8. Maan ystävät tukee Kaivostoiminnalle rajat -kansalaisaloitetta, allekirjoita sinäkin!

9. Euroopan Maan ystävien uusi liha-atlas julkaistu

10. Liity Maan ystäviin syyskuussa: saat lahjaksi pyöräpaidan!

 

1. Uusien ilta 4.10. etäyhteydellä ja Helsingissä 

 

Kaihertaako sielussasi halu toimia ekologisesti kestävämmän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisemman maailman puolesta yhdessä muiden kanssa? Tule mukaan Maan ystävien uusien iltaan maanantaina 4.10. klo 18 alkaen. Illan aikana pääset tutustumaan monipuolisiin toimintamahdollisuuksiin, joita Maan ystävät tarjoaa ja kohtaamaan samanhenkisiä ihmisiä. Luvassa on myös mielenkiintoinen videotuokio sekä siihen liittyvää leppoisaa jutustelua.

Ohjelma:

Klo 18:00 - 18:20 Alkusanat ja nimikierros

Klo 18:20 - 18:40 Maan ystävien yleisesittely

Klo 18:40 - 18:55 Ruokatoimintaryhmän esittely

Klo 18:55 - 19:05 Tauko

Klo 19:05 - 19:20 Helsingin paikallisryhmän esittely

Klo 19:20 - 20:15 Planeetta on tulessa! -sarjan katsomista

Klo 20:30-21:00 Keskustelua sarjasta ja aktivismista 

Tapahtumaan voi osallistua etäyhteydellä tai tulemalla paikan päälle järjestötila Ulrikaan. Mikäli osallistut paikan päällä ilmoittaudu viimeistään sunnuntaina 3.10. kello 22 mennessä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen helsinki@maanystavat.fi. Ulrikan osoite on Leppäsuonkatu 11 ja sisäänkäynti on Leppäsuonkadun varrella olevan pienen aukion puolella pyörätelineiden vieressä. Sisään päästäksesi soita ovella olevaan puhelinnumeroon ja odota, että sinut tullaan hakemaan. Ulrikaan päästäkseen ei tarvitse kulkea portaita (rakennuksessa on hissi), mutta sisätiloissa on joitakin kynnyksiä. 

Etäyhteydellä osallistuvat saavat linkin videopuheluun tapahtumapäivänä Facebook-tapahtuman kautta. 

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/177093337880898/ 

Muutos ei tapahdu itsestään – se on tehtävä! 

---

2. Syysväentapaaminen Helsingissä 5.-7.11.2021

 

Maan ystävien syysväentapaaminen järjestetään tänä vuonna 5.-7.11.2021. Väentapaaminen pidetään Helsingissä Meriharjun Luontotalolla koronatilanteen niin salliessa. Suurimpaan osaan ohjelmasta on mahdollista osallistua etäyhteyksin.

Väentapaamiset ovat kahdesti vuodessa järjestettäviä valtakunnallisia tapahtumia, joissa Maan ystävien jäsenet ja aktiivit voivat tavata toisiaan, oppia uusia taitoja, kuulla eri puolilla Suomea järjestettävästä toiminnasta ja vaikuttaa yhdistyksen asioihin.
 

Väentapaamiseen ovat tervetulleita kaikki maan ystävät aiemmasta järjestöaktiivisuudesta riippumatta. Myös kaikki uudet, toiminnasta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita.

Väentapaamisen yhteydessä pidetään liiton syysvuosikokous sunnuntaina 7.11.2021. Jäsenille lähetetään kutsu syysvuosikokoukseen lähempänä ajankohtaa.
 

Lisätietoja syysväentapaamisesta nettisivuilla. Tervetuloa mukaan!

---

3. Hae mukaan Maan ystävien vuoden 2022 hallitukseen!

 

Maan ystävät toimii ympäristönsuojelun, yhteiskunnallisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien sekä rauhan ja demokratian edistämisen puolesta. Hyvin toimiva hallitus tukee sitä, että vapaaehtoiset aktiivimme voivat toimia näiden tärkeiden asioiden puolesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti ja hyvillä resursseilla.

Hallitus muun muassa varmistaa MY:n liiton sääntöjen ja FoEI:n kriteerien mukaisen toiminnan toteutumisen vuosikokousten välillä, seuraa taloutta, hyväksyy jäsenhakemukset ja -eroamiset, toimii esihenkilövastuussa, valmistelee vuosikokoukset, koordinoi väentapaamisten järjestämisen sekä yleisesti kehittää järjestön toimintaa. Maan ystävät ry:n hallituksen jäsenenä sinulla on mahdollisuus vaikuttaa moniin asioihin ja tuoda uusia ideoita jaettavaksi yhdistystoimijoillemme.
 

Hallituksen jäsenet valitaan osana väentapaamista järjestettävässä syysvuosikokouksessa. 

Kattava tietopaketti hallitustyöskentelystä Maan ystävissä on julkaistu viime vuonna hallituksen vuoden 2020 jäsenten haun yhteydessä. Lue lisää hallituksen työskentelystä täällä.
 

Hallituksen jäsenyydestä kiinnostuneet voivat lähettää vapaamuotoisen hakemuksen ja halutessaan myös CV:n hallitukselle: hallitus(at)maanystavat.fi 31.10.2021 mennessä. Ilmoita hakemuksessa haetko hallituksen rivijäseneksi, varapuheenjohtajaksi vai puheenjohtajaksi. 

---

4. Väkivaltaa ja seksuaalista häirintää koskeva toimintasuunnitelma

 

 

Kuva: Friends of the Earth International

Kansainvälisten Maan ystävien (Friends of the Earth International, FoEI) yleiskokous hyväksyi vuonna 2018 aloitteen, joka asettaa nollatoleranssin väkivallalle, seksuaaliselle häirinnälle ja ei-toivotulle seksuaaliselle huomiolle. Kokous antoi FoEI:n sukupuolisen oikeudenmukaisuuden ja patriarkaatin purkamiseen keskittyvälle työryhmälle mandaatin kehittää toimintasuunnitelmaa väkivaltaan ja seksuaalisen häirintään puuttumiseen. Tämä toimintasuunnitelma muodostaa vähimmäistason FoEI:n jäsenjärjestöjen uusien toimintaperiaatteiden kehittämiselle tai olemassa olevien toimintaperiaatteiden parantamiselle.

Maan ystävät on käynnistänyt prosessin toimintasuunnitelman soveltamiseksi ja sen käyttöönottaminen hyväksyttiin vuoden 2021 kevätvuosikokouksessa.
 

FoEI ei hyväksy, siedä tai suvaitse minkäänlaista naisiin tai keneenkään muuhunkaan kohdistuvaa väkivaltaa tai häirintää järjestössään tai yhteiskunnissamme. Tämä kattaa myös kaikki ne henkilöt, jotka kärsivät väkivallasta etnisen taustansa, kansalaisuutensa, taloudellisen tilanteensa, seksuaalisen suuntautumisensa, sukupuoli-identiteettinsä (transihmiset ja sukupuoli-identiteetiltään ei-binääriset ihmiset) tai erityisten fyysisten tai henkisen terveyden tarpeidensa vuoksi.

Toimintasuunnitelmassa määritellään, mitä pidetään väkivaltana ja seksuaalisena häirintänä, sekä miten niitä ehkäistään ja niihin puututaan. Suunnitelma lähtee siitä, että väkivaltaa ja häirintää ehkäistään järjestössä kokonaisvaltaisesti mm. koulutuksilla, ohjeilla ja synnyttämällä organisaatiokulttuuri, jossa väkivaltaa ja häirintää ei suvaita.
 

Puuttumiseen väkivaltaan ja seksuaaliseen häirintään järjestössä on kolme porrasta. Ensimmäinen askel on, että selviytyjä tai kolmas henkilö ilmaisee asiasta tekijälle. Jos tämä ei auta, apua voi pyytää häirintäyhdyshenkilöltä. Mikäli tämäkään ei auta, voi selviytyjä tehdä valituksen Maan ystävien häirinnäntutkintalautakunnalle (työnimi). Lautakunta selvittää asiaa ja antaa suositukset, miten asian kanssa tulisi toimia. Valituksen tekeminen ei edellytä, että selviytyjä olisi yrittänyt selvittää asiaa itse tekijän kanssa tai että hän olisi pyytänyt apua häirintäyhdyshenkilöltä. Asian vakavuus huomioonottaen voi myös olla tarpeen tehdä asiasta rikosilmoitus.

Maan ystävät on perustanut työryhmän toimintasuunnitelman implementointia varten. Lähetä sähköpostia hallitukselle (hallitus@maanystavat.fi) jos haluat tulla mukaan työryhmään! 
 

---

5. Suomanifestin mielenosoitus Pirkanmaalla 23.10.2021

Tampereen Maan ystävät on mukana Suomanifestin mielenilmauksessa, joka järjestetään suoprotestina Pirkanmaalla turvetuotantoa vastaan lauantaina 23.10.2021. 

Lisätietoa Suomanifestin nettisivuilla, Facebook-sivulla ja Instagram-tilillä.
 

---

6. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset

 

Ilmastoliike 1 – Datteln 4 -hiilivoimala 0

Voitto Fortumin viime vuonna avaamaa Datteln 4 -hiilivoimalaa vastaan! Oikeus totesi voimalan sijainnin laittomaksi.

Jutun nostanut Saksan Maan ystävät kommentoi asiaa: “Odotamme, että päätöksestä tulee seuraavaksi lainvoimainen. Tämä tarkoittaisi hiilivoimalan käyttöluvan perumista ja sen purkamista."

Kiitos kaikille Datteln 4 -voimalaa vastaan toimineille!

Kaipaatko syksyksi ilmastotoimintaa? Tule mukaan!

Tule mukaan järjestämään tapahtumia ja tempauksia, tutustumaan eurooppalaisten ilmastotoimijoiden verkostoon, tonkimaan tietoja, viestimään ja pohtimaan miten saamme päättäjät laittamaan ilmastoasiat prioriteettilistan kärkeen! Mukaan pääsee myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, sillä tapaamiset järjestetään hybridikokouksina. 

Haluamme saada suomalaiset yritykset 1,5 asteen polulle.Tällä hetkellä vaikutamme valtionyhtiö Fortumin Suomea suurempiin päästöihin sekä pankkien ja eläkeyhtiöiden fossiilisijoituksiin. Tutustu kampanjan tavoitteisiin sekä vapaaehtoisemme Anna-Kaisan kokemuksiin.

> Ilmoittaudu mukaan 

Tilaa Hiilivapaa Suomen uutiskirje, niin saat kerran kuussa koosteen tärkeimmistä tapahtumista ja mahdollisuuksista vaikuttaa. 

 

---

7. Save bees and farmers -EU-kansalaisaloite

 

Pelastetaan mehiläiset, ympäristö ja maatalouden työntekijät torjunta-aineiden haitoilta!
 

EU:n laajuinen "Save bees and farmers" kansalaisaloite vaatii muutoksia EU:n maatalous- ja ympäristöpolitiikkaan. Aloitteen vaatimukset ovat:

  1. Synteettiset tuholaismyrkyt on kiellettävä vuoteen 2035 mennessä. Tuholaismyrkkyjen käyttöä pitää vähentää 80 % vuoteen 2030 mennessä. 

  2. Elinympäristöjä pitää ennallistaa biodiversiteetin elvyttämiseksi

  3. Viljelijöitä pitää tukea muutoksessa kestävään maatalouteen. Pieniä ja monipuolisia tiloja pitää edistää ja torjunta-aine- sekä GMO-vapaan maatalouden tutkimukseen pitää panostaa.

Allekirjoita EU-kansalaisaloite täältä. Määräaika aloitteen allekirjoittamiselle on 30.9.2021! Euroopan komission on otettava aloite käsiteltäväkseen jos sen allekirjoittaa vähintään miljoona EU-kansalaista seitsemästä maasta kuuden kuukauden aikana.

Maan ystävät sekä Friends of the Earth Europe tukevat aloitetta. 

---

8. Maan ystävät tukee Kaivostoiminnalle rajat -kansalaisaloitetta, allekirjoita sinäkin!

 

Maan ystävät tukee Kaivostoiminnalle rajat -kansalaisaloitetta. Allekirjoita aloite täältä!

Kaivostoiminnalle rajat -kansalaisaloitteen tavoitteena on muuttaa Suomen lainsäädäntöä niin, ettei kaivostoiminta pääse tuhoamaan ainutlaatuisia vesistöjä tai muita arvokkaita luonto- ja kulttuurialueita. Muutos tehdään määrittelemällä alueet, joilla kaivostoiminta ja malminetsintä on kokonaan kiellettyä. Malminetsinnän ja kaivostoiminnan ulkopuolelle rajattaviin alueisiin esitetään mm. luonnonsuojelualueita, UNESCOn maailmanperintökohteita, saamelaisten kotiseutualueita ja tärkeitä pohjavesialueita. Aloitteen tarkka sisältö löytyy allekirjoitussivulta.
 

Jotta aloite etenisi eduskunnan käsittelyyn, siihen tarvitaan 50 000 allekirjoitusta marraskuun loppuun mennessä. Kannatusilmoituksia aloitteeseen kerätään 30.11.2021 asti. Allekirjoita sinäkin ja jaa aloitetta eteenpäin!

--
 

9. Euroopan Maan ystävien uusi liha-atlas julkaistu


 

Teollinen eläintuotanto on haitallista ilmastolle ja biodiveristeettille. Euroopan Maan ystävien (Friends of the Earth Europe) ja Heinrich-Böll-Stiftungin julkaisemassa uudessa liha-atlaksessa (Meat atlas) kerrotaan eläinteollisuuden vaikutuksista ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Liha-atlas on luettavissa täältä. Julkaisutiedotteessa kerrotaan julkaisun tärkeimmistä havainnoista.  

---

10. Liity Maan ystäviin syyskuussa: saat lahjaksi pyöräpaidan!

Liittymällä Maan ystävien jäseneksi autat meitä toimimaan ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen maailman puolesta. Kun liityt nyt, saat lahjaksi reilun kaupan luomupuuvillasta tehdyn t-paidan pyöräpainatuksella! Jos olet jo jäsen, voit auttaa jäsenhankinnassa vinkkaamalla tarjouksesta kavereillesikin.

Mustan paidan etupuolelle on painettu pyöräkuvio ja selkäpuolelle Maan ystävien logo. Painotyön on toteuttanut Osuuskunta Väenvoima ja paidat on valmistanut Neutral. Kaikki paidat ovat unisex-mallisia. Paitoja löytyy S-, M-, L- ja XL-kokoisina.

Saat lahjan kun liityt 30.9.2021 mennessä.
 

Tuotteella ei ole vaihto- eikä palautusoikeutta. Maan ystävät ry maksaa toimituskulut.

Liity jäseneksi tällä lomakkeella. Jäsenmaksu on 30 € vuodessa (10 € vähävaraisilta). Kirjoita liittymislomakkeen lisätietoja-kohtaan minkä kokoisen paidan haluat. Kirjoita myös, jos et halua lahjaa.

Riippumattomuuden ja toiminnan jatkuvuuden kannalta jokainen jäsenmaksu on korvaamattoman arvokas pienelle järjestöllemme. Kanna sinäkin kortesi kekoon paremman maailman puolesta ja liity nyt! 

Jäsenenä olet tervetullut maksutta kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin väentapaamisiin. Jäsenenä olet myös äänioikeutettu ja pääset vaikuttamaan järjestön kehittämiseen ja päätöksiin vuosikokouksissa.

Jäsenyydelläsi tuet aktiivista ja monipuolista, vapaaehtoisvoimin tehtävää toimintaamme, josta voit lukea lisää alta. Sääntömme näet täältä.