Maan ystävät on tänäkin vuonna aktiivisesti mukana järjestämässä Suomen sosiaalifoorumia. Olemme olleet aktiivisesti mukana ohjausryhmässä sekä keränneet lahjoituksia Sosiaalifoorumille, joka on jäänyt toistamiseen ilman valtion rahoitusta ja joka on taas osoittamassa, mihin järjestöjen välinen yhteistyö yltää haasteista ja rajoitteista huolimatta! Sosiaalifoorumi järjestetään tänäkin vuonna pop up -tapahtumana, tällä kertaa keskittyen vahvemmin Kallion alueelle, lauantaina 1.4.
Osatapahtumia Maan ystävien toimintaryhmät ovat järjestäneet tänä vuonna maltilliset kaksi, mutta sitäkin kunnianhimoisemmin aihein. ”Lisää aktivismia vai eroon aktivismista?” -piirikeskustelu Kepassa (Elimäenkatu 25-27) Dialogi-salissa klo 12-14 etsii vastausta aikamme haastavaan kysymykseen: Mitä ympäristöliikkeen tulisi tehdä nyt, kun ympäristön tila on siirtynyt väistämättömästi heikkenevän globaalin ekosysteemin aikakauteen ja joukkosammumisen uhkan muuttunut todelliseksi? Toisessa keskustelussa ”Metsän merkitys ja metsäoikeudet Suomessa ja Intian adivaseilla” Siemenpuun auditoriossa (Lintulahdenkatu 10) klo 13-15.30 keskustellaan mm. metsäoikeuksista ja niitä uhkaavista asioista, tärkeänä esimerkkinä kaivostoiminta.
Maan ystävien aktiiveja on mukana myös Kansalaisten kaivosvaltuuskunnassa, kaivoskriittiisten toimijoiden uudessa sateenvarjojärjestössä, joka esittäytyy Seurakuntien talolla (Kolmas linja 22B) Silvennoinen-huoneessa (4. krs) klo 16-18. Kohtuusliikkeen vaatimuksen siirtää Suomen ylikulutuspäivä historiaan on myös Maan ystävät allekirjoittanut, ja aiheesta keskustellaan Siemenpuussa sekä ruotsiksi (kabinetti 3, klo 14-16) että suomeksi (auditorio, klo 16-18). Maan ystäville läheinen teema vapaakauppasopimukset näkyvät tänäkin vuonna Sosiaalifoorumissa kahdessa tapahtumassa, kumpikin Rakennusliitossa (Siltasaarenkatu 4): klo 13-15 Veroparatiisit ja vapaakauppasopimukset -keskustelussa ja klo 15-17 Kapuloita CETA:n rattaisiin -työpajassa. Lisäksi Seurakuntien talolla Kappelissa (3. krs) kysytään reilu vuosi hondurasilaisen ihmisoikeusaktivistin murhan jälkeen, Mitä voimme oppia Suomen valtion Finnfund vs. Hondurasin lenka-alkuperäiskansa -konfliktista?
Suomen sosiaalifoorumin virallinen ruokapaikka on tänä vuonna Oma maa -ruokaosuuskunta (Kaarlenkatu 15), joka on auki klo 11-18 ja ruokaa saa niin kauan kuin sitä vain riittää.
Tutustu koko ohjelmaan, valitse suosikkisi, tule mukaan ja osallistu keskusteluun! Tämän vuoden häsärit ovat #rohkeitaratkaisuja, #sosiaalifoorumi ja #ssf2017, joilla voi osallistua myös some-keskusteluun.
Jos haluat mukaan Suomen sosiaalifoorumin suunnitteluun ja toteuttamiseen, ota yhteys Maan ystävien Sosiaalifoorumi-ryhmään tai tule seuraavaan yleiskokoukseen torstaina 27.4. klo 17.30 (paikka ilmoitetaan myöhemmin).

Tärpit kokosi Liisa Uimonen
Maan ystävien Sosiaalifoorumi-toimintaryhmän aktiivi
Suomen sosiaalifoorumin ohjausryhmän 2017 jäsen ja Oikeudenmukaisuutta rajallisella maapallolla -teeman koordinaattori