Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Pasilan kadunvaltaus II Autottomana päivänä

Tapahtumat· Helsinki 22.9.·Helsinki (Myhki / HYMY)·

Kadunvaltaus Pasilassa, Helsingissä 21.6.2016 surkeita työmaajärjestelyjä vastaan

Keväällä 2016 katkaistiin pääradan suuntainen pyörätie ja jalkakäytävä Pasilan aseman kohdalta. Jalankulkijat ja pyöräilijät ohjattiin ahtaalle ja mutkikkaalle kiertoreitille, jolla on ylimääräisiä mäkiä, tien ylityksiä, reunakiviä, liikennevaloja ja suoraan pyörätielle avautuvia ovia. Kymmenet ihmiset tungetaan ahtaisiin karsinoihin odottelemaan lupaa ylittää katu. Ratapihantien ajorataan ei ole koskettu.

Aikataulua jalankulun ja pyöräliikenteen poikkeusjärjestelylle ei annettu. Näillä näkymin “tilapäinen” liikennejärjestely kestää Triplan työmaan ajan, kolme vuotta.

Lisäksi Pasilan aseman laitureiden pohjoisen alikulkukäytävän läntinen yhteys suljetaan syyskuun 2016 aikana, ja se on suljettuna ainakin toukokuun 2017 loppuun saakka. Rantaradan suuntainen, lähinnä urheiluun soveltuva vuoristoratapyörätie saa lisää mutkia ja mäkiä.

Pasilankadulla pyöräliikenne ohjataan kiertelemään kortteleita, ja jalankulkijat ahdetaan kapealle jalkakäytävälle. Ajoradalla on raitiotien lisäksi hulppeat viisi kaistaa. Niihinkään ei ole koskettu.

Pasilan liikennejärjestely on vaarallinen ja kohtuuton. Kaupunki sahaa omaa oksaansa ala-arvoisilla työmaajärjestelyillä. Samaan aikaan lähistölle rakennetaan uutta pohjoisbaanaa, ja Pasilaan on tulossa kaupunkipyöräasemia ensi vuonna. Hienoinkaan baana ei lisää pyöräilyä, jos se päättyy ihmeelliseen häröpalloon. Pyöräliikenteen investoinnit menevät hukkaan, jos ei työmaajärjestelyissä kiinnitetä lainkaan huomiota pyöräilyn sujuvuuteen.

Ratapihantien järjestelylle on vaihtoehto, ja sitä on moneen kertaan kaupungille esitetty. Itäpuolen ajokaistoista tehtäisiin kaksisuuntainen ajorata, ja länsipuolen ajokaistat varattaisiin jalankululle, pyöräliikenteelle ja joukkoliikenteelle.

Meille ei ole kerrottu, että Triplan työmaan pyöräliikenteen järjestelyille olisi tapahtumassa mitään parannusta. Kaupunki vain odottelee, että valitus loppuu ja ihmiset alistuvat, kuten aina ennenkin. Niinpä muistutamme kaupunkia uudestaan, että emme hyväksy tällaista posketonta jalan, pyörällä ja joukkoliikenteellä liikkuvien kyykyttämistä. Kaupunki läimii ei-autoilevia märällä rätillä naamalle, mutta me kiitämme heitä, koska he tekevät Helsingistä terveellisemmän, viihtyisämmän ja paremman paikan.

Autottomana päivänä 22.9. klo 16-18 istumme alas Ratapihantien läntisille ajokaistoille ja järjestämme kahden tunnin ajaksi paremman pyörätien ja jalkakäytävän Pasilan aseman ohi. Ajokaistoista keskimmäinen varataan pyöräliikenteelle ja jalankululle. Ratikkakiskot jätämme vapaaksi ratikka- ja bussiliikenteelle. Tervetuloa mukaan! Tulethan paikalle hyvissä ajoin, niin saamme ohjattua kaikki osallistujat oikealle paikalleen mallikkaasti.

Mukana mielenilmauksessa ovat Helsingin Polkupyöräilijät, Helsingin seudun Maan ystävät ja kaikki muutkin parempia ja turvallisempia liikenneratkaisuja Pasilan aseman seudulle vaativat kaupunkilaiset!

Mielenosoituksesta on tehty lakisääteinen ilmoitus poliisille.

https://www.facebook.com/events/269237903459822/