Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Kriittinen pyöräretki

Kriittinen pyöräretki Länsiväylällä kesällä 2015. Mukana oli 250 osallistujaa. Kuva Riitta Heikkilä.

Kriittinen pyöräretki on polkupyöräilijöiden mielenosoitus, jossa vaadimme parempia pyöräilyolosuhteita. Pyöräilemme niillä Helsingin tieosuuksilla, joissa liikennejärjestelyt pyöräilijöiden kannalta ovat kaikkein huonoimmat. Samalla näytämme, että pyöräilijät muodostavat kriittisen massan, joka tulee huomioida liikennesuunnittelussa ja kaupungin rakenteessa. Ei käy laatuun, että vuodesta toiseen tuetaan eri tavoin yksityisautoilua, joka saastuttaa ilman ja tekee muiden kaupunkilaisten elämän hankalaksi. Autoistaminen uhkaa siirtää elämän kaupungista kehäteiden varsille ostoskeskuksiin.

Autoille varattua tilaa tulee saada pyörien käyttöön. Huonosti suunnitellut pyöräreitit, huonokuntoiset pyörätiet ja lähes täydellinen pyöräkaistojen puute osoittavat, että pyörä nähdään lähinnä urheilu- eikä liikennemuotona, vaikka samalla puhutaan pyöräilymäärien kaksinkertaistamisesta.

Toisaalta polkupyöräily on keino vähentää ruuhkia, pysyä terveenä ja taistella ilmastonmuutosta vastaan. Euroopan unionissa liikenne tuottaa neljänneksen kasvihuonekaasupäästöistä, ja tästä suurin osa on maaliikennettä. Pyöräily on liikennemuotona meluton, saasteeton ja henkilöautoon verrattuna vähän tilaa vievä. Tämä vaikuttaa myös kaupunkien viihtyisyyteen. Jopa Helsingin kaupunki on laskenut, että euron sijoitus pyöräilyyn tuottaa lähes kahdeksan euron hyödyn.

Kriittisiä pyöräretkiä järjestetään Helsingissä kerran kuussa, kesällä 2016 tiistaina 14.6. (PERUTTU!), 12.7., 9.8., 13.9. ja 11.10.2016. Kokoontuminen on 17:30 Narinkkatorilla Kampissa.

Kriittisen pyöräretken reitti on yleensä noin kymmenen kilometriä pitkä, ja kiertää sellaisilla kantakaupungin kaduilla, joissa pyöräilyinfrastruktuurissa on erityisen paljon parantamisen varaa. Välillä mielenosoituksessa on myös erityisteema, jolloin se saattaa suuntautua esimerkiksi Länsiväylälle tai Itäkeskukseen. Nopeus pidetään maltillisena, jotta mielenosoitus sopisi kaikenlaisille pyöräilijöille. Talvikaudella (marraskuu-maaliskuu) Kriittiset pyöräretket ajetaan ilman poliisin liikenneohjausta, tavallisena liikenteenä liikennesääntöjen mukaan.

Voit ottaa mukaan esimerkiksi tavaratelineelle kiinnitettävän, omalla vaatimuksellasi varustetun kyltin. Olet myös tervetullut mukaan ideoimaan tulevia Kriittisiä pyöräretkiä.

Helsingissä Kriittisiä pyöräretkiä järjestävät yhteistyössä Helsingin seudun Maan ystävät ja Helsingin Polkupyöräilijät.

Tule mukaan näyttämään, että pyöräilijät muodostavat kriittisen massan, joka muuttaa kaupunkeja!

Lisätietoa: helsinki (at) maanystavat.fi
Kriittisten pyöräretkien nettisivut
Kriittiset pyöräretket Facebookissa