Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Ruokatoiminta

Toiminta

Maan ystävät tukee eettistä ja ekologisesti kestävää paikallista ruoantuotantoa. Edistämme erityisesti vegaanisen ruoan suosiota, sillä eläintuotanto aiheuttaa merkittävän osan maailman kasvihuonekaasupäästöistä, köyhdyttää biodiversiteettiä, aiheuttaa eroosiota, vaatii itselleen valtavan osan maapallon pinta-alasta, pilaa ympäristöä sekä saastuttaa vesistöjä - myös Itämerta. Yksinkertaisimmillaan on kyse siitä, että tehotuotetut eläimet syövät nykyään pääosin samaa ruokaa jota ihminen voisi syödä suoraan, ja eläinten hyötysuhde on heikko. Poistamalla kuviosta eläimet, voimme viljellä vain ihmisten suoraan tarvitseman määrän kasvisruokaa.

Siirtyminen vegaaniruokavalioon on käytännönläheistä ruohonjuuritason vaikuttamista, jonka jokainen meistä voi tehdä. Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan vegaanihaastetta, jonka kautta saat oman tuutorin auttamaan sinua päivittäisissä ruokavaliokysymyksissä.

Kannustamme ihmisiä paikalliseen ja yhteisölliseen ruoantuotantoon tehomaatalouden sijaan. Kartoitamme kaupunki- sissi- ja yhteisöviljelyn mahdollisuuksia, kokoamme tietoa ja kannustamme ihmisiä omavaraiseen ruoantuotantoon, luomuruokapiirien perustamiseen sekä muuhun lähempään yhteistyöhön tuottajien ja kuluttajien välillä. Hyvin pienimuotoinenkin viljelytoiminta opettaa paljon ruoantuotannosta ja luo positiivisen luontosuhteen. Kesällä 2020 ruokatoiminnan aktiivit kaupunkiviljelevät yhdessä Helsingin Maan ystävien kanssa Suursuon palstaviljelyalueella Helsingissä. Mukaan talkoisiin voi tulla ken haluaa! Lisätietoa kasvimaatalkoista saa Helsingin Maan ystävien yhteyshenkilöiltä osoitteesta helsinki(at)maanystavat.fi.

Aiempi toiminta

Maan ystävien ruokatoiminta käynnistettiin vuonna 2015.

Sosiaalifoorumissa järjestimme kaksiosaisen Eläintuotanto, ympäristö ja globaali vastuu -tilaisuuden yhdessä Animalian, Luonto-liiton, Oikeutta eläimille -yhdistyksen ja Vegaaniliiton kanssa. Lisäksi tuimme Gmo-vapaa Suomi -kampanjan järjestämää OMG-GMO-elokuvan näytöstilaisuutta.

Ravintolapäivänä järjestettiin pop-up-kasvisravintoloita usealla paikkakunnalla, jolloin ihmiset saivat tutustua herkullisiin vegaanisiin ruokiin. Positiivinen palaute ihmisiltä, jotka eivät aiemmin olleet tutustuneet seitanruokiin, kannustaa jatkamaan toimintaa myös tulevina vuosina.

Osallistuimme 350.org-kansalaisliikkeen järjestämään Power Shift -ilmastotapahtumaan valmistamalla koko viikonlopuksi vegaaniruokaa osallistujille.

Vuonna 2016 toiminnan pääpaino oli kestävästi tuotetun kasvisruoan edistamisessä konkreettisin keinoin. Järjestimme tammikuussa Tuulispää-teemaisen Kupolin herkku -kansankeittiön sekä keväällä ja syksyllä ravintolapäivänä Huvilakahvila HYMY:n yhdessä Maan ystävien Helsingin paikallisryhmän kanssa. Keväällä järjestimme talkooretken Tuulispäähän. Konkreettisen toiminnan lisäksi tiedotimme ruokaan liittyvistä teemoista nettisivuilla, sähköpostilistoilla ja sosiaalisissa medioissa. 

Alkuvuonna 2017 järjestimme lukupiiriä Risto Isomäen "Meat, Milk and Climate" -kirjasta ja suunnittelimme tulevaa toimintaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Vuonna 2017 toimintamme pääpaino oli Vegelupaus-kuntakampanjassa. Vegelupaus on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kampanja, joka toimii ilmastokestävän, terveellisen ja houkuttelevan kasvisruoan edistämiseksi. Tavoitteenamme on tehdä monipuolisesta ja maukkaasta kasvisruoasta jokaiselle ruokailijalle tarjolla oleva vaihtoehto. Näin tuetaan kuntalaisten mahdollisuuksia terveyttä edistävän ravinnon nauttimiseen ja vähennetään kunnan hiilidioksidipäästöjä.

Julkaisut

Helsingin Maan ystävien ruokateemainen Poimulehti käsittelee nykymuotoisen ruoantuotannon ongelmia ja tarjoaa vaihtoehtoja.

Euroopan Maan ystävien perusteellinen ja visuaalisesti korkealuokkainen Meat Atlas kartoittaa liha- ja maitotuotteiden kulutuksen haittoja ympäristön kannalta.

Eläintuotannon vaietut ympäristövaikutukset -kirjoitus Maan ystävien blogissa valottaa eläintuotannon ympäristövaikutuksia sekä ympäristöliikkeen suhdetta eläintuotantoon.

Uutiset

Suomen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelman biodiversiteetti- ja ilmastotavoitteet ovat riittämättömiä
Julkaistu 7.4.2021 · Ruokatoiminta
Avoin kirje CAP:n suunnitteluprosessin avoimuudesta ja ympäristötavoitteista   Maan ystävät allekirjoitti yhdessä...
Jo 400 kuntavaaliehdokasta on sitoutunut edistämään ilmastokestävää kasvisruokaa
Julkaistu 5.4.2017 · Tiedote · Ruokatoiminta
Tiedote 5.4.2017 Julkaisuvapaa heti Yli 400 kunnallisvaaliehdokasta on sitoutunut edistämään ilmastokestävän...