Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Suomen sosiaalifoorumi 21.-22.4. - MY:n tärpit

Tapahtumat· Helsinki 21.4. - 22.4.·Sosiaalifoorumi·

Suomen sosiaalifoorumi 2018

Maan ystävät on tänäkin vuonna aktiivisesti mukana järjestämässä Suomen sosiaalifoorumia. Olemme olleet aktiivisesti mukana ohjausryhmässä sekä keränneet lahjoituksia Sosiaalifoorumille, joka on taas osoittamassa, mihin järjestöjen välinen yhteistyö yltää haasteista huolimatta! Sosiaalifoorumi tekee tänä vuonna myös paluun Helsingin ruotsinkieliselle työväenopisto Arbikselle, jossa voimme viettää koko viikonlopun 21.-22.4.2018. 

Tähän on koottu Maan ystävien Sosiaalifoorumi-ryhmän tärpit viikonlopuksi MY:n omista, sen yhteistyötahojen sekä sen toiminnan teemoja lähellä olevista osatapahtumista. 

Maan ystävät järjestää tänäkin vuonna kaksi osatapahtumaa. Lauantaina klo 14-15.30 kokoonnumme jälleen piirikeskusteluun, tällä kertaa aiheena Kehitysmaaliikkeen loppu vai tulevaisuus muuttuneessa maailmassa? Piirikeskustelun avausvauspuheenvuorot kuullaan yliopistolehtori Teppo Eskeliseltä (Jyväskylän yliopisto), asiantuntija Outi Hakkaraiselta (Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa), apulaisprofessori Markus Krögeriltä (Helsingin yliopisto), hallituksen jäsen Laura Kumpuniemeltä (Kv. solidaarisuustyö), toiminnanjohtaja Hanna Matinpurolta (Siemenpuu) sekä yliopistolehtori Eija Rannalta (Helsingin yliopisto). Sunnuntaina klo 11-12.30 puolestaan MY:n vesiryhmä ja Tampereen MY yhdessä Inner Nature Networkin ja Äkkigallerian kanssa järjestävät yhdessä tilaisuuden INNER NATURE EXHIBITION – 6 lyhytelokuvaa vesikriisistä ja keskustelu alan aktivistien kanssa. Pidämme myös järjestöpöytää Arbiksella koko viikonlopun - tule moikkaamaan! :) 

Maan ystäville läheinen teema vapaakauppasopimukset näkyy tänäkin vuonna Sosiaalifoorumissa, kun lauantaina klo 14-15.30 Kohti kestävää kauppapolitiikkaa – seuraavat askeleet - työpajassa pohditaan kansalaisliikkeen mahdollisuuksia vaikuttaa kestävän kauppapolitiikan rakentamiseen. Lisäksi solidaarisuustalouden aloitteita käsitellään tänä vuonna useassa osatapahtumassa lauantaina ja sunnuntaina, kun Northern Europe Solidarity Economy Meeting järjestetään osana Sosiaalifoorumia. Joukkovoima-verkoston kanssa voi lauantaina klo 16-17.30 pelata The Thing from the Future -tulevaisuuspeliä, jossa tavoitteena on vahvistaa yksilöiden uskoa omaan toimijuuteensa tulevaisuuden rakentamisessa.

Nouseva äärioikeisto ja rasismi puhuttavat nekin. Esimerkiksi sunnuntaina klo 11-12.30 A-ryhmä ja Varis Helsinki järjestävät keskustelutilaisuuden Muuttuva äärioikeisto ja antifasismi, jossa tarkastellaan äärioikeistolaisten ja fasististen liikkeiden eroja ja yhtäläisyyksiä sekä antifasistista toimintaa. Klo 13-14.30 RASMUS ry ja Liikkukaa – Sports for All ry vetävät osallistavan työpajan Rasisminvastainen yhteistyö Suomessa?, jossa pohditaan suomalaisen rasisminvastaisen työn koko kenttää ja sitä, millaisia yhteistyön tarpeita ja mahdollisuuksia on. 

Siemenpuu-säätiö, jonka yksi perustajajäsen Maan ystävät on, järjestää sekin useamman tilaisuuden Sosiaalifoorumissa. Lauantaina klo 12-13.30 se kutsuu eri aloitteet yhteen Vuoropuheluun järjestelmätason vaihtoehdoista. Klo 16-17.30 jatketaan Keskustelua Kirjeitä tulevaisuudesta -keskustelusta, jota käytiin Siemenpuun tuottaman pohjoisen ja etelän toimijoiden kirjeenvaihtoon perustuvan kirjan pohjalta, kun kirjeenvaihtajat kokoontuivat viime syksynä yhteen ja kiersivät Suomea yhdessä. Lisäksi sunnuntaina klo 13-14.30 järjestetään kaksi tapahtumaa, eli Biokulttuurinen yhteisöllisyys sekä Maailman sosiaalifoorumi-liike ja sen tulevaisuus, jossa tarkastellaan kriittisesti Maailman sosiaaklifoorumi-liikettä ja sen tulevaisuutta. 

Ekstranostona mainittakoon Ympäristönmuutos ja tunteet -työpaja, jossa tehdään ympäristömuutokseen liittyvää tunnetyöskentelyä yhdessä sekä on mahdollista vaikuttaa uuteen suunnitteilla olevaan vertaisryhmämalliin. Ilmaston- ja ympäristönmuutokseen liittyy monenlaisia vaikeita tunteita, minkä vuoksi tarvitaan käytäntöjä ympäristöasioiden herättäminen tunteiden käsittelemiseksi. 

Tutustu koko ohjelmaan, valitse suosikkisi, tule mukaan ja osallistu keskusteluun! Tämän vuoden häsärit ovat #aktivoidu, #sosiaalifoorumi ja #ssf2018, joilla voi osallistua myös some-keskusteluun.

Jos haluat mukaan Suomen sosiaalifoorumin suunnitteluun ja toteuttamiseen, ota yhteys Maan ystävien Sosiaalifoorumi-ryhmään tai tule seuraavaan Sosiaalifoorumin yleiskokoukseen maanantaina 14.5. klo 17.30 EDIT: Kansalaisfoorumissa (Käenkuja 1B, Helsinki - paikka muuttui aiemmin ilmoitetusta).

Voit myös osallistua Sosiaalifoorumiin myös lahjoittamalla sille Maan ystävien kautta: http://maanystavat.fi/ssf-lahjoita 

Lue lisää: www.sosiaalifoorumi.fi 

Suomen sosiaalifoorumi 2018
Suomen sosiaalifoorumi 2018

Tärpit kokosi Liisa Uimonen 
Maan ystävien Sosiaalifoorumi-toimintaryhmän aktiivi
Suomen sosiaalifoorumin ohjausryhmän 2018 jäsen